food

מתכון- קציצות הפּרָאסָה של דניאלה מבר בָּארוּד

מוזיאון מגדל דוד |15/11/2021|34
שיתוף פוסט

כשראש השנה מגיע, מגיעים איתו שצף מתכונים לארוחות החג ולמנהג סדר הסימנים - מאכלים שדרכם מבטאים את הברכות והתקוות לשנה החדשה באופן הכי מוחשי שאפשר. בין המאכלים שהתקבלו כסימנים מוכרת הכרתי- כרישה, או אם תרצו פּרָאסָה -בלדינו. יעקב יהושע מתאר את מנהג הקהילה הספרדית דוברי הלדינו בירושלים לאכול קציצות פּרָאסָה בראש השנה: "[...] כן קראנו בערב ראש השנה לפני הסעודה את ה"יהי רצונים" שהיו מלווים סמלים, רזין וסודות. [...] ואילו עם הסוג השלישי הסלקא, הקרא והכרתי (פרסה) שהוגשו לשולחן פעמים בצורת קציצות, ופעמים בתוך מעשי-מאפה שנקראו "רודאנג'אס"[...]" 

food

מכיוון שמדובר פה בברכה לשנה חדשה ובמנהגים של מאות שנים, לא לקחנו סיכונים מיותרים ופנינו לדניאלה לרר מבר בָּארוּד לבקש מתכון והדרכה. דניאלה היא בת למשפחה ספרדית דוברת לאדינו שגרה דורות רבים בירושלים. היא הקימה את בָּארוּד בחצר פיינגולד בשנת 1996 ומאז מבשלת בו את מיטב האוכל הספרדי בין היתר אלבונדיגאס ודג באגריסטדה, פסטליקוס וגם כמובן את קציצות הפּרָאסָה המפורסמות שאכלו אצלם בבית בראש השנה ובפסח- מאכל שהוא לדבריה "ככה פשוט וככה טעים".

food

דניאלה מספרת שבשני החגים הללו לרוב אוכלים את הקציצות ללא בשר, ובשאר הזמן - עם בשר, בבָּארוּד, זה תלוי במצב רוח :). כשדניאלה הכניסה את הקציצות לתפריט בכלל לא ידעו מה זה והיו כאלה ששאלו אם מדובר בקציצות רגל קרושה. אחר כך כבר החלו לבקש את המתכון...אז הנה הוא לפניכם:

 

מתכון קציצות פּרָאסָה לראש השנה

מצרכים: 2 ק"ג כרישה, 1 בצל, 2-3 תפוחי אדמה, 1-2 גזר, פירורי לחם, שמן, 2 ביצים, מלח, פלפל

שלבים:

  • פורסים את הכרישה לפרוסות דקות. שוטפים היטב וחולטים בסיר עד שהכרישה מתרככת. מסננים היטב וסוחטים את הכרישה מהנוזלים.
  • מגרדים דק דק דק: בצל, תפוח אדמה וקצת גזר וסוחטים מהנוזלים (הבצל מוסיף טעם, תפו"א מרקם והגזר  קצת מתיקות וצבע - אז תחליטו כמה אתם רוצים מכל דבר :) )  
  • מערבבים את הירקות המגורדים בקערה עם פירורי לחם (לפי העין, בחיי אין לדברים האלו כמויות מדוייקות זה תלוי בירקות), מוסיפים 2 ביצים ומלח ופלפל לפי הטעם ומערבבים (אם יבש מידי ניתן להוסיף עוד ביצה). 
  • יוצרים קציצות ומשטחים וכאן יש שתי תפיסות עולם, תראו אם איזו אתם מזדהים: 

האחת: אין מה לטעות פשוט מטגנים - וזה יוצא מדהים!

השניה: לבשל את הקציצות ברוטב של מים ולימון! איך? מרפדים תחתית סיר רחב בפרוסות תפוחי אדמה ועליהן מניחים באהבה את הקציצות. יוצקים מים ומיץ מלימון שלם ומבשלים על אש קטנה. (ולמי מכם שכמוני ממש טוב בלשרוף תבשילים - אל בהלה דניאלה מרגיעה שאם ישרף אז אלו יהיו רק תפוחי האדמה, ואם הם לא ישרפו הם יהיו ממש, אבל ממש, טעימים!) 

food

ועוד טיפ למביני עניין: הקציצות (וגם השנה החדשה) מקבלות טוויסט משובח כשאוכלים אותן לצד כוס בירה או עראק משובח. זהו שיהיה בתיאבון ויהי רצון ... שיכרתו אויבנו וכו' 

הכנו לכם חידון ירושלמי בהשראת הסימנים והיצירתיות שבברכות "יהי רצון" של ראש השנה - למעבר לחידון לחצו כאן

פוסטים נוספים שיעניינו אותך