food

מתכון לעלי גפן והשראה לסלטים מבית מעדני צדקיהו

מוזיאון מגדל דוד |15/11/2021|23
שיתוף פוסט

הסיפור מתחיל בשנת 1938 כשיצחק צדקיהו ומשפחתו עלו מהעיר זכאו בכורדיסטן לירושלים, והתיישבו בשכונת נחלאות. יצחק ייסד בית כנסת משפחתי בשם "שערי תשובה" (שעודו פעיל!) ופתח חנות בשוק בה מכר פירות: בקיץ - אבטיחים ומלונים, ובחורף פירות-הדר ולימונים. לעבודה בדוכן הצטרף הבן מרדכי ציון שבשנת 1967 קנה את החנות הסמוכה לדוכן הפירות והחל למכור בה חמוצים. חלפו השנים והבנים בועז וירון, הצטרפו לעסק המשפחתי, וכיום עובד בו גם בנו של ירון, נאור- בן הדור הרביעי! 

food
בועז וירוק צדקיהו

עם השנים חנות הפירות ודוכן החמוצים הפכו למעדנייה שופעת, שלפני כמה שנים אף נוספה לה הרחבה בדוכן ממול בו מוכרים גבינות, דגים ודליקטסים נוספים.  'מעדני צדקיהו', יצאו כבר מזמן מגבולות השוק והם מוכרים בסניפים רבים אך לחנות ההיסטורית בשוק יש מעמד בכורה והיא מושא לגאווה משפחתית. 

food
סבא רבה יצחק צדקיהו שתמונתו מתנוססת בגאון בחנות

מי שבוחן את המוצרים והמאכלים יכול בהחלט להרגיש כי המקום הוא מעין מעבדה של המטבח הישראלי שלא מפסיק להשתנות בהשפעתן של מסורות קולניריות מגוונות: קוגל וקובה, שניצל ועלי גפן (יפרך), ירקות כבושים וממולאים, קממבר כמהין ומלפפונים חמוצים - וכל זה מבלי שהתחלנו לדבר על שפע הסלטים!

food

ומבין הסלטים התפעלנו לגלות תשעה סוגי סלטי חצילים:

food
1 חציל מטוגן  2 חציל בנגקוק (צ׳ילי מתוק ובוטנים) 3 חציל בטעם כבד 4 חציל מרוקאי 5 חציל משוויה (עם עגבניות חריף!) 6 חציל פיקנטי 7 חציל בתחמיץ 8 חצילונים כבושים  9-חציל מיונז

החצילים הם שיקוף לאופן בו חומר גלם אחד מקבל צורות שונות מתוך עושר המסורות, אך בסופו של יום, הכל מתחיל מממסורת האוכל המשפחתית. לכן, לא הופתענו שכשביקשנו מתכון המאפיין את המשפחה - לא היו היסוסים, וכיוצאי כורדיסטאן, עם כל הכבוד לחצילים, קיבלנו מתכון לעלי גפן ממולאים!

food

הכינו את האצבעות, הנה ההוראות: (ותודה לפזית על המתכון של סבתא ויקטוריה!)

מתכון לכ-30 עלי גפן מבית משפחת צדקיהו

שוטפים במים 1 ק"ג אורז

קוצצים דק דק: 

  • צרור בצל ירוק 
  • 1 כארפס 
  • 1 ק"ג עגבניות
  • 4 שיני שום  

מערבבים בקערה ויוצקים כוס שמן שמן. 

מכינים סיר רחב, יוצקים שמן (מומלץ לרפד את תחתית הסיר בפרוסות בבצל)

לעלה גפן יש צד חלק ומחוספס. פורשים את עלה גפן כשהצד המחוספס כלפי מעלה. ממלאים בתערובת האורז והירקות (לא למלא יותר מדי, כי האורז מתנפח), מגלגלים ומסדרים בסיר.

כשכל עלי הגפן ממולאים ומסודרים שופכים עליהם חצי כוס מיץ לימון, 2 כפות שמן וממלאים את הסיר במים. (מומלץ להניח צלחת על הממולאים כדי לשמור על דחיסות).

מבשלים חצי שעה אש גבוהה להרתחה וחצי שעה נוספת על אש קטנה 

וזהו :)

* * * 

מכיוון שהחצילים קיימים בירושלים כל כך הרבה שנים - הם מככבים במלא מתכונים!
קיראו עוד על העדות הראשונה לחציל בארץ והכינו את המתכון לעלזנק מבית מסעדת עזורה 

 

פוסטים נוספים שיעניינו אותך