הסיפור על העוגה הירושלמית המשוגעת

רוז גינוסר |27/03/2020|8
שיתוף פוסט

הבידוד החברתי, כל-כך הרבה שעות בתוך הבית, בתי העסק הסגורים, מוצרי המזון שאוזלים בחנויות – השילוב הזה יכול להיות קצת יותר מידי. כשהכול כבר מרגיש קצת יותר מידי ואתם לא בטוחים שתצליחו להחזיק מעמד אפילו עוד יום אחד, זה הזמן לעצור, לנשום עמוק, ליהנות מהשמש וממזג האוויר הנעים ולקבל קצת פרספקטיבה היסטורית. וכמו תמיד, ירושלים כאן כדי לספר סיפור על עוצר, הסגר, אספקה ואיך לא – גם אוכל.

6 באוקטובר 1973. יום סתיו שמשי ויפה בירושלים. יום כיפור. בירושלים, כמו בשאר הערים ברחבי הארץ, שקט דממה לרגל החג. אחר הצהריים לפתע האזעקות החלו ליילל, וזאת לא היה תקלה. כוחות ההגנה של ישראל גויסו וחיילי המילואים נקראו להתייצב מתוך התפילות בבתי הכנסת. ישראל הותקפה מצפון ומדרום, מסוריה וממצרים, והמלחמה החלה.

אבל מה עם ירושלים? חלפו רק 6 שנים מאז מלחמת ששת הימים, מאז הכוחות הישראלים כבשו את חלקה המזרחי של ירושלים מידי הירדנים והפילו את החומה שהפרידה בין שני חלקי העיר. הירושלמים חששו שהירדנים ינצלו את הרגע לפלוש לעיר וינסו לכבוש אותה מחדש. כל בתי הספר, המכללות וגם האוניברסיטה העברית נסגרו. בעלי עסקים רבים גויסו למילואים וחנויות רבות ברחבי העיר נותרו סגורות. עוצר והאפלה מידית הוטלו על ירושלים כדי להגן על תושבי העיר במקרה של תקיפה אווירית, והירושלמים נסגרו בבית.

גם קווי האספקה לעיר הושפעו מהמלחמה שפרצה כמעט ללא הכנה מוקדמת. מכיוון שהמלחמה החלה בהפתעה, מחסני האוכל של הצבא לא הצליחו להאכיל את כל החיילים שגויסו ועל מנת לפצות על המחסור, התוצרת החקלאית נשלחה קודם כל לחזית ורק השאריות מצאו את דרכן לירושלים. הירושלמים הרגישו מחסור חמור בביצים, מוצרי חלב וירקות. שמענו אפילו על כמה תושבים ששיחדו את בעלי המכולות רק כדי להשיג עוד כמה ביצים.

אבל, הירושלמים הם עם בעל תושייה – רק בגלל שלא היו ביצים, לא היה חלב, לא הייתה חמאה ולא היה בשר – ממש לא אומר שלא אכלו כאן. יזמי מטבח יצירתיים פיתחו מתכונים מפתיעים כדי לבשל ולאפות עם תחליפים וכך, עוד לפני שהטבעונות הייתה באופנה, אחד המתכונים הנפוצים ביותר בתקופה ההיא היה "עוגה ירושלמית משוגעת" – עוגת "שוקולד" שילדים אוהבים להכין וגם לאכול, בלי ביצים ובלי חלב! (המתכון בהמשך)

המלחמה, שנמשכה כמעט 3 שבועות, הסתיימה בהפסקת אש כשישראל חצתה את תעלת סואץ למצרים והחזירה את רמת הגולן מהסורים. למרות החששות בירושלים, הירדנים מעולם לא תקפו את ישראל או את ירושלים. מלחמת יום כיפור הייתה מהמלחמות הקשות ביותר בתולדות ישראל, שנייה רק ​​למלחמת העצמאות. עם זאת, החוויה הטרגית של המלחמה, הובילה בסופו של דבר לכך שישראל ומצרים חתמו על הסכם שלום רק שש שנים לאחר מכן.

ובחזרה להיום – כשאתם "תקועים" בבית, המשלוח מהסופר יגיע רק בעוד שבוע ואתם רוצים עוגה טבעונית, נהדרת וקלה להכנה, נסו להכין את העוגה המשוגעת של ירושלים.
 

Photo by Mark Fickett Photo by Mark Fickett

מה צריך?

1/2 1 כוסות קמח

1/3 כוס אבקת קקאו (לא ממותקת)

3/4 כוס סוכר

כפית סודה לשתייה

1/2 כפית מלח

כפית חומץ לבן

כפית תמצית וניל

1/3 כוס שמן

כוס מים

הוראות הכנה

מחממים תנור לחום של 180 מעלות צלזיוס

מערבבים את כל החומרים היבשים בקערה. יוצרים 3 גומות במרכיבים היבשים. שופכים את החומץ בגומה אחת, הווניל בגומה שניה והשמן בגומה השלישית. מוסיפים את המים ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית משומנת ואופים 35 דקות.

(המהדרין הוסיפו אבקת סוכר מעל העוגה)

בתאבון!

שיתוף פוסט

פוסטים נוספים שיעניינו אותך