מי מכיר את משקה הסוס?

קהילה כותבת |31/10/2016|31
שיתוף פוסט

המשקאות המסורתיים בירושלים מלמדים לא מעט על החברה המקומית. בני האדם השכילו תמיד לנצל את חומרי הגלם המצויים בארצם לשימוש ביתי ותעשייתי בעולם המזון והמשקה ודרך המשקאות המסורתיים ניתן להכיר את גידולי הארץ ואת טעמם של תושביה.

חלק מהמזונות ומהמשקאות המסורתיים האלה נעלמו. גם בחברה המסורתית המקומית החליפו משקאות חדשים כדוגמת קוקה קולה, פנטה, ספרייט ושאר משקאות תעשייתיים את המשקה המקומי. עם זאת, ישנם משקאות ומאכלים  ששרדו ושורדים את השינויים הדרמטיים שהביאו עמן המהפכות הטכנולוגיות בתעשיית המזון והשתייה.

צילום ריקי רחמן

צילום: ריקי רחמן

אחד המשקאות המפורסמים באזורינו הוא משקה הסוס או השוש העשוי משוש קרח או בשפת המקום הליקריץ ובעגה הירושלמית, הבמבליק. המשקה המפורסם שאותו שותים בימי צום הרמאדן הוא הסוס המובסס על צמח השוש קרח – צמח רב שנתי המופיע כבר במקורות היהודיים מתקופת המשנה.

צמח השוש הקרח היה שימושי מאוד הן בתחום המזון, השתייה הרפואה ואף העישון. התושבים השתמשו בשורש הצמח בייצור גומי לעיסה, להוספת ריח לטבק, להכנת ממתקים וגם הוסיפו אותו למשקאות אלכוהוליים כמו למשל במשקה הערק. מן הצמח גם הכינו תרופות שנועדו לתת מענה לבעיות שונות ומגוונות: להורדת חום, לטיפול בבעיות בכליות, בריאות בקיבה ובכבד ונגד שיעול וצרידות. גם היום ניתן למצוא את מקלות השוש בשווקים השונים בעיר העתיקה וגם במחנה יהודה וברמלה.

צילום ריקי רחמן

צילום: ריקי רחמן

מבין השימושים של צמח זה, היה נפוץ מאוד משקה הסוס. טעמו של המשקה מתוק מאוד – למעשה הוא כל-כך מתוק שכל משקה שתשתו אחריו יהיה מתוק מאוד גם הוא, ולאחר השתייה הוא משאיר בגרון תחושת רטיבות שנשארת לאורך זמן רב. עד היום בימי צום הרמאדן נוהגים  ערביי ירושלים המוסלמים לשתות את המשקה שנועד להקל על הצמים בימי הצום הארוך.

אסף הרופא בן המאה ה – 6 כתב בספרו על הצמח:
"… ויועיל לכל נגעי הריאות, וגם לנוחרים מגרונותיהם ואשר יבשו הריאות שלהם בחום ובצמא, לרטב ולחשב לבניתם, להסיר יובש הלשון, להעביר כאב הכבד.. ולהעמיד הצמאה. ויועיל לכל מצוקות הנפש ולכל חולי …"

(ניסים קריספיל, 'ילקוט הצמחים')

השארת תגובה

פוסטים נוספים שיעניינו אותך