אצבעות כנאפה (كنافة اصابع) - פשוט ללקק את האצבעות!

חלב, דבש ומי סוכר

נכתב ע"י: יעל אלכסנדר
|
29/05/2017
291

לפני מתן תורה והקציר, לפני החגיגות החמישים של סיום ספירת העומר – היום השישי של חודש סיון הוא יום חגה של הגבינה.

קיימים טעמים מטעמים שונים לכך שחג השבועות הפך לחג מוצרי החלב, אך יהיו הטעמים אשר יהיו – עם ישראל בחר: מלוחה או מתוקה, רכה או קשה, עם בצק או בלעדיו, בכל צורה – הגבינה היא הדיווה של חג השבועות.

לכבוד החג הקולינרי החלטנו גם אנחנו ללכת בעקבות בלוטות הטעם. השנה, חג השבועות היהודי נופל בתחילת חודש הרמדאן המוסלמי. צירוף מקרים שכזה מזמין ניסיון למצוא מכנה משותף, ואיזה מכנה משותף יש יותר מאוכל?

ארזנו בקבוק מים, כסף קטן וכובע רחב שוליים ויצאנו לאתר את מאכלי החלב 'השכונתיים' של שוק העיר העתיקה.

הגענו בשעות הבוקר המוקדמות, בסמטאות היו אנשים בודדים ורוב הדוכנים והחנויות היו סגורים. אחרי שצעדנו מעט עם צליינים צרפתים בויה דה-לורוזה  ופינינו את הדרך לשני ילדים שחורי פאות על אופניים, לאישה מבוגרת עם סל על ראשה ולעגלת לחם, הגענו לכמה מהמאפיות המיוחדות של העיר העתיקה שהציעו לנו מכל טוב החלוויאת (حلويات) – המתוקים המזרחיים.

 

שוק העיר העתיקה

שוק העיר העתיקה

הלכנו על פי חוש הריח עד למגשי הנירוסטה הענקיים עמוסים בהמוני סוגים של ממתקים. טעמנו מאפי בצק ממולאים בגבינה מתוקה ומצופים במי סוכר: כנאפה מסולת, כנאפה משערות קדאיף, נמורה, קטאייף ועוד ועוד.

 

עוואמה (عوعمة) - עיגולי בצק מטוגן ברוטב סוכר ולימון.

עוואמה (عوعمة) – עיגולי בצק מטוגן ברוטב סוכר ולימון.

 

כמובן שלא סיימנו את הסיור בלי שי לחג: מתכונים שעושים נעים בפה ובבטן (אבל במידה הנכונה).

לכבוד הרמדאן בחרנו בשני מתכונים מיוחדים וטעימים במיוחד, הנמורה והקטאייף – מאכלי הרמדאן איתם שוברים המוסלמים את הצום לאחר שקיעת החמה.

המלצה חמה: לפני שאתם הופכים את המטבח בואו לטעימות ניסיון בשוק ותטעמו ממבחר הקאטייף והכנאפה שיש למאפיות שוק העיר העתיקה להציע – את הדיאטה תשאירו בבית!

 

הקטאייף

הקטאייף הוא הממתק הערבי המסורתי המפורסם ביותר בחודש הרמדאן. נוהגים לסיים את הכנתו לפני צאת החמה כדי לפתוח אתו את ארוחת שבירת הצום בכל ערב.

הקטאייף הוא הממתק הערבי המסורתי המפורסם ביותר בחודש הרמדאן. נוהגים לסיים את הכנתו לפני צאת החמה כדי לפתוח אתו את ארוחת שבירת הצום בכל ערב.

רכיבים:

בצק:

  • 3 כוסות קמח
  • 3 כוסות חלב חם
  • כף גדושה של סוכר
  • כף גדושה של שמרים
  • כף גדושה של תמצית וניל

מלית:

  • גבינה מתוקה
  • כף מי ורדים
  • קומץ סוכר
  • כפית קינמון

אופן הכנה

  • שמים את הקמח בקערה עמוקה ומוסיפים עליו את כל שאר החומרים.
  • מערבבים עד שהבצק אחיד ונוזלי וניתן לערבבו בקלות ומניחים את הבצק במשך חצי שעה לנוח ולתסוס. בנתיים מחממים מחבת טפלון.
  • לאחר שהמחבת חמה דיה יוצקים אליה כמות של ארבע כוסות בצק. את הבצק משאירים על האש עד שיקבל צבע זהוב אחיד ויבעבע. לאחר מכן, מעבירים את הבצק לתבנית, מכסים אותו כדי שלא יתייבש ומשאירים אותו להתקרר מעט.
  • כשהבצק קר קורצים ממנו עיגולים, מומלץ בעזרת כוס, ומניחים כף מילוי בכל עיגול. את העיגול מקפלים וסוגרים בעזרת האצבעות. את הקאטייף ניתן להכניס לחימום נוסף בתנור או לטיגון קצר במחבת.
  • לאחר שהכיסונים חמים מזליפים עליהם את מי הסוכר ומקשטים בחתיכות פיסטוק.

 

הנמורה

משולשי נמורה

משולשי נמורה

רכיבים:

  • 1 חבילת בצק פילו
  • ½ כוס חמאה מומסת
  • גבינה מתוקה
  • قطر- סירופ מי סוכר ( לשדרוג: כוס וחצי מים+כוס סוכר+ כפית מי ורדים+ כפית מיץ לימון)

אופן ההכנה:

  • מכינים את הסירופ: מרתיחים יחד את מצרכי הסירופ במשך כ-10 דקות ומניחים לצינון.
  • משמנים תבנית אפיה בחמאה מומסת ומניחים עליה עלה פילו. משמנים את העלה בחמאה ומניחים עליו עוד עלה. ממשיכים כך עד שיש בתבנית חמש שכבות עלי פילו.
  • מעל לשכבות הפילו שמים את המילוי- הגבינה המתוקה.
  • מיישרים את המילוי ומוסיפים עליו חמש שכבות נוספות של עלי פילו.
  • חותכים לריבועים או למשולשים ומכניסים לתנור לחום של 200 מעלות למשך 15 דקות.
  • מוציאים את הנמורה החמה מהתנור ושופכים עליה את הסירופ הקר.
  • מניחים להתייצבות, מקשטים בפיסטוקים ומגישים.

 

 

חג שמח ו.. בתאבון!

 

אולי יעניין אתכם גם:

כתיבת תגובה

יש לכם מה להגיד ?

*