OLYMPUS DIGITAL CAMERA

מרווה ירושלמית או מנורת בית המקדש?

נכתב ע"י: נטע ירון
|
26/03/2020
324

בדיוק היום לפני שלוש שנים, פרסמנו כאן בבלוג פוסט אביבי במיוחד לרגל חג הפסח, בשיתוף מסעדת אקליפטוס הירושלמית והשף משה בסון ששיתף אותנו במתכון ירושלמי מאוד לעלי מרוות ירושלים ממולאים.

את הפוסט המקורי, עם הטיול המצולם לשוק הפלאחיות בשער שכם, תוכלו למצוא כאן. הזמנים קצת השתנו והשווקים סגורים אבל ליל הסדר מתקרב, ואפילו עכשיו, פחות מ-100 מטר ליד הבית שלכם, יש סיכוי לא רע בכלל שתוכלו למצוא עלים יפים של מרוות ירושלים.

היום מסעדת אקליפטוס ממוקמת בקרבת למגדל דוד וליתר דיוק ממש מעבר לכביש, בחוצות היוצר. מסעדת אקליפטוס בגלגולה הראשון הוקמה בשנת 1987 בשכונת תלפיות, בבית משפחת בסון, תחת ענפיו של עץ אקליפטוס ענק שמשה שתל עוד בשנת 1960.

משה נולד וגדל בירושלים והאהבה שלו לאדמה של העיר, לתנ"ך ולמסורת מורגשת היטב בכל אחד מתבשיליו הירושלמיים המיוחדים. מי עוד יכול להמציא ניוקי חוביזה, תאנים ממולאות ברוטב תמרינדי ומרק חמציצים?

משה בסון

המרווה היא אחד מצמחי המרפא והתבלין העתיקים והנפוצים ביותר בארץ ישראל. ישנם מספר סוגי מרווה הגדלים באזור ירושלים ולהם שימושים רפואיים, תזונתיים, קולינריים וגם לנוי. בין הזנים הנפוצים מרווה רפואית הגדלה בגינות תבלינים ומשמשת לחליטות תה, לתיבול ולרפואה, מרווה משולשת הגדלה בר בהרי ירושלים ומשמשת לחליטת תה וגם מרוות ירושלים המשמשת להכנת ממולאים

למרוות ירושלים פריחה סגולה-ורודה. פריחת הצמח מסועפת והענפים נגדיים ולכן יש טוענים שהוא שימש השראה לעיצוב מנורת שבעת הקנים שהייתה בבית המקדש. גם הדמיון בין המילים מרווה – ומוריה עשוי לחזק את הקשר בין הצמח הטעים לבין מנורת המקדש. ממש לפני פסח המרווה מגיעה לשיא הפריחה ואם יש לכם גבעה קטנה ממש ליד הבית, אולי תוכלו למצוא שם את עמודי התפרחת המרשימים והגבוהים של מרוות ירושלים.

לכבוד ליל הסדר השף הסכים לחשוף בפנינו את המתכון שלו לעלי מרוות ירושלים ממולאים באורז ובשלל עשבי תיבול.

אז מה צריך?

החומרים1

חומרים (כ – 50 עלים ממולאים)

70 עלי מרוות ירושלים

½1 כוסות אורז שטוף

10 פטריות קצוצות ומוקפצות בשמן זית

½1 בצל קצוץ דק

1/2 כוס עלי נענע קצוצים

1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים

1/2 כוס עלי סלרי קצוצים

3/4 כפית עלי תימין קצוצים

1/2 כפית פלפל שחור

1/2 כפית אגוז מוסקט

1/2 כפית פלפל אנגלי

5 יחידות שקדים ירוקים

מלח

2 כפות או יותר (לפי הטעם) שמן זית

17 שיני שום עם הקליפה

להגשה: רבעי לימונים, עגבניות שרי צלויות

 

אופן ההכנה:

חולטים את העלים כ-20 שניות במים רותחים, חופן בכל פעם

מערבבים אורז עם תבלינים, עשבי תיבול, בצל והפטריות

שופכים שמן זית בנדיבות

מערבבים

מתבלים ומערבבים הכול לתערובת

חותכים בצל ל"טבעות" ומרפדים בו את התחתית

ממלאים ומגלגלים

ממלאים את העלים: מניחים 2 כפיות מלית בקצה הקרוב של כל עלה שלם, מקפלים פנימה את השוליים ומגלגלים.

מניחים בסיר ומפרידים בין השכבות בעזרת שיני שום ושקדים ירוקים

מוסיפים לסיר את עלי המרווה הממולאים, כשצד התפר כלפי מטה. מפזרים בין השכבות שיני שום וחצאי שקדים ירוקים

יוצקים מים עד לשכבה העליונה של העלים. מתבלים בשמן זית וב-1/2 כפית מלח.

משאירים את הסיר מכוסה ברתיחה עדינה על אש בינונית כ-25 דקות, או עד שהנוזלים מתאדים.

מוציאים ממולא אחד, בודקים את מצב האורז, ומשאירים מכוסה עוד 10 דקות

מגישים עם פלחי לימון ועגבניות שרי צלויות

מרוות ירושלים: מגישים חם עם רבעי לימון, עגבניות שרי צלויות

גיוון: ניתן להוסיף 300 גרם בשר בקר (צוואר או צלעות) טחון

בתיאבון!

 

המתכון באדיבות מסעדת האקליפטוס, תמונות: ריקי רחמן

תמונה ראשית: ד"ר אבישי טייכר, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7388971 (ממדי התמונה נערכו)

 

אולי יעניין אתכם גם:

כתיבת תגובה

יש לכם מה להגיד ?

*