מעבר לתוכן מרכזי

אודות המוזיאון

מגדל דוד, מוזיאון ירושלים

ברוכים הבאים למגדל דוד, שער הכניסה לירושלים.
ברוכות הבאות למקום שבו נפגשים עתיק וחדש, מזרח ומערב, היסטוריה וחדשנות, חוויה ויצירה.

כאן נפענח את חידת ירושלים; איך הפכה עיר קטנה ביהודה למרכזית כל-כך להמוני אנשים. כאן נחשוף יחד, שכבה אחר שכבה, את סיפורה של העיר שלא דומה לאף מקום אחר בעולם.

מצודת מגדל דוד היא קפסולת זמן של תולדות ירושלים, המשתרעת על-פני למעלה מ-4000 שנה. כאן ניצב שער הכניסה ההיסטורי לעיר העתיקה. כאן ישבו במשך אלפי שנים שליטי העיר. כאן, בתוככי המצודה, חיילו של חזקיהו בנה חומה; חשמונאי הטיל אבני בליסטרה; הורדוס הקים ארמון מפואר; קנאי ניהל קרב בימי המרד; צלבן חפר תעלה; ממלוכי בנה מסגד ועות'מאני הקים צריח; כאן אלנבי עמד על מדרגות המצודה. כולם, מכל התקופות, זיהו את חשיבותו של המקום, את יופיו. או כפי שכינה אותו רונלד סטורס, מושלה הראשון של ירושלים: "זה המקום הכי יפה בעיר!"

מגדל דוד מוזיאון ירושלים נפתח בשנת 1989 בתמיכת ראש העיר טדי קולק, כמוזיאון היסטורי לחקר תולדות ירושלים. מאז מגיעים למוזיאון מאות-אלפי מבקרות ומבקרים בשנה, מהארץ ומכל העולם, לפרויקטים הרבים שאנו מפעילים: תצוגות קבע ותערוכות מתחלפות; סיורים והדרכות ליחידים ולקבוצות; אירועי תרבות לקהלים מגוונים; מופעי לילה אור-קוליים המספרים את סיפורם המסעיר של העיר ושל המלך דוד; גן ארכיאולוגי שבו ממצאים מכל התקופות לצד עצי זית וגינות תבלין; ותצפית יפהפייה שממנה ניבטת העיר ממערב וממזרח ב-360 מעלות.
המבקרים מתהלכים במצודה המרשימה, במקום שבו האבנים מספרות את סיפורה של עיר אחת, יפה ומורכבת, שבה התהוותה ירושלים כפי שאנו מכירים אותה היום. מגדל דוד מוזיאון ירושלים פתוח שבעה ימים בשבוע, בוקר ולילה, 364 ימים בשנה.

ביוני 2023, לאחר פרויקט שדרוג נרחב, פתחנו את שערינו כמגדל דוד מוזיאון ירושלים החדש. השדרוג כלל את שימור המצודה העתיקה, שיפוץ המינרט – סמלה האייקוני של ירושלים, הקמת ביתן כניסה חדש וחנות מוזיאון, חידוש תשתיות, שיפור הנגישות, וגולת הכותרת: תצוגת קבע חדשה בת 10 גלריות, המפגישות אותנטיות וטכנולוגיה, יצירתיות וחדשנות, ומספקות חוויה יוצאת דופן. עם כל אלו מגדל דוד מוזיאון ירושלים הוא מוזיאון עכשווי ומוביל, המציג את העושר ההיסטורי והתרבותי של העיר.

תצפית על מגדל דוד

החזון שלנו

מגדל דוד מוזיאון ירושלים שוכן במצודת מגדל דוד העתיקה והמרשימה ומציג את סיפורה הייחודי של ירושלים תוך הדגשת מרכזיותה וחשיבותה של העיר ליהדות, לנצרות ולאסלאם, וכן את שיבתה להיות בירת ישראל המודרנית. התערוכות, הפעילות החינוכית ואירועי התרבות עוסקים בתכנים העולים מסיפורה ההיסטורי רב-הרבדים ומההווה המרתק ורב ההשראה שירושלים מזמנת. מגדל דוד מוזיאון ירושלים מציע מבט רחב ועדכני אל סיפורה המלא של העיר דרך אמצעי תצוגה מגוונים וחדשניים הנסמכים על מחקר אקדמי עדכני, יצירה תרבותית צעירה ועכשווית וסיורים ברחבי העיר המגלים את אתריה, אנשיה ואוצרותיה. בחצר המצודה ובגן הארכאולוגי נתגלו ביצורי העיר הקדומים, והם מוצגים תוך התחשבות מלאה ומקסימלית בערכי השימור המוקפדים ביותר

סיפור המצודה

המצודה היא אוצר ארכיאולוגי המספר סיפור בן למעלה מ-3,000 שנות היסטוריה.

  • תקופת בית ראשון (1006 לפסה"נ – 586 לפסה"נ)

    במתחם המצודה נמצאו שרידי חומה המתוארכים לסוף תקופת בית ראשון. אלה ככל הנראה שרידים של חומת ביצורים שנבנתה בימי המלך חזקיהו, לפני 2,700 שנה בקירוב.

  • התקופה החשמונאית

    התקופה החשמונאית (141 לפסה"נ – 63 לפסה"נ)

    לרגלי החומה התגלו עשרות אבני בליסטרה שהוטלו כאן לפני 2,200 שנה בערך, והן עדיין נמצאות סמוך למקום שבו נפלו.

  • התקופה ההרודיאנית

    התקופה ההרודיאנית (37 לפסה"נ – 70 לספירה)

    המלך הורדוס בנה שלושה מגדלי ענק, אחד מהם שרד עד היום. צמוד למגדלים נבנה ארמון מלכותי מפואר בעל עשרות חדרים, בריכות מים וגנים מטופחים.

  • צינורות חרס מהתקופה הרומית (70–324)

    התקופה הרומית (70–324)

    רק חלק אחד מהמצודה שרד לאחר החורבן הרומי והוקם בו מחנה לחיל המשמר הרומי. במצודה התגלו צינורות חרס עם חותם הלגיון העשירי, שהיו חלק ממערכת אספקת המים.

  • התקופה הביזנטית (324–638)

    התקופה הביזנטית (324–638)

    ראשוני הנזירים הביזנטיים שהתיישבו בעיר התמקמו ככל הנראה למרגלות מגדל פצאל. במצודה מצויים עד היום שני בורות מים ששימשו לאגירת מי שתייה בתקופה זו.

  • התקופה המוסלמית הקדומה (638–1099)

    התקופה המוסלמית הקדומה (638–1099)

    בתקופה המוסלמית נבנתה לראשונה מצודה סגורה מכל צדדיה. בחצר המצודה נמצא בסיס של מגדל עגול ושתי חומות שיוצאות ממנו – אלה הם חלק מהמצודה המוסלמית.

  • התקופה הצלבנית (1099–1260)

    התקופה הצלבנית (1099–1260)

    תוואי המצודה כפי שהיא היום נבנה בתקופה הצלבנית בזמן שהצלבנים הרחיבו את המצודה מערבה, על חלק משטח הוואדי, והקיפו אותה בחפיר.

  • התקופה הממלוכית (1260–1517)

    התקופה הממלוכית (1260–1517)

    המצודה בצורתה הנוכחית – על מרבית חדריה, ובהם חדרי התצוגה של המוזיאון – נבנתה בידי הממלוכים על בסיס המצודה הצלבנית.

  • התקופה העות'מאנית (1517–1917)

    התקופה העות'מאנית (1517–1917)

    המצודה זכתה לשיקום נרחב, ונבנו בה שער כניסה מונומנטלי, רחבת תותחים והמינרט, צריח המסגד המוסלמי המכונה כיום מגדל דוד, שהפך עם השנים לסמלה של העיר ירושלים.

  • התקופה הבריטית (1917–1947)

    התקופה הבריטית (1917–1947)

    הגנרל אלנבי הכריז על כיבוש ירושלים בטקס מפואר בכניסת המצודה. הבריטים היו הראשונים שהשתמשו במצודה כמוזיאון וכמוסד תרבות בו הוצגו מופעי תרבות ותערוכות אומנות.

  • מדינת ישראל (מאז שנת 1948)

    מדינת ישראל (מאז שנת 1948)

    בשנת 1989 נחנך במצודה מוזיאון העיר ירושלים, המציג את סיפורה של העיר במהלך ההיסטוריה ומשמש גם מרכז פעיל של תרבות, אומנות וחינוך.

  • מוזיאון מגדל דוד מתחדש (2020)

    מוזיאון מגדל דוד מתחדש (2020)