אם הקירות במצודת דוד היו יכולים לדבר, מה הם היו חושפים? מה הם היו מספרים על האירועים ההיסטוריים המרתקים, שהטביעו את חותמם ועיצבו את דמותה של העיר ירושלים לאורך אלפי שנים?
מוזיאון מגדל דוד הוא אתר היסטורי יוצא דופן בירושלים – ובעולם כולו. המוזיאון שוכן במצודת ירושלים, אחד מסמליה של העיר, ומגולל סיפור בן למעלה מ-3,000 שנה. קירות המצודה והממצאים הארכיאולוגיים שבין חומותיה היוו חלק מהמאורעות שעיצבו את פניה של ירושלים מאז תקופת ימי מלכי יהודה המקראיים ועד ימינו. מיקום המצודה – בנקודת החיבור בין מזרח למערב העיר, מבטא את הדיאלוג המתמשך שמתקיים בין ירושלים העתיקה לבין ירושלים המודרנית בת ימינו. מגדל דוד נישא מעל חומות העיר העתיקה, נצפה ממרחקים, ומקבל את באי העיר העתיקה בכניסה הראשית לעיר, משער יפו. בשנת 2014 נפתח בפני המבקרים במוזיאון מגדל דוד אגף חדש, "הקישלה", מתחם בית מעצר עתיק שסיור בתוכו פותח דלת למעמקי ההיסטוריה של ירושלים וחושף סיפורים עוצרי נשימה על גלגולו של המבנה. לאורך כל השנה מציג המוזיאון תערוכות מתחלפות וכן אירועי תרבות ומופעים, שמושכים אליו קהל רחב של מבקרים מכל גיל, דת ולאום, ומזמינים את אוהבי העיר להכיר, לגעת ולחוות את ירושלים מנקודת מבט מעמיקה, מרגשת ומפתיעה.
בימים אלו המוזיאון מחדש את פניו על מנת להמשיך ולממש את חזוננו ולהיות האתר המרכזי והנגיש ביותר המספר את הסיפור המלא של ירושלים. לאחר תהליך תכנוני מורכב וממושך התחלנו בשנת 2020 במהלך אדיר ממדים של שדרוג והתחדשות, אשר יקבע את פניו של המוזיאון בעשרות השנים הבאות. תהליך ההתחדשות המקיף שאנו מבצעים כולל את שימור המצודה העתיקה, חידוש הפארק הארכיאולוגי, הקמת מרכז מבקרים, שבע גלריות ותצוגת קבע חדשים,בית קפה, חידוש תשתיות, חשיפת חפירות ארכיאולוגיות ושיפור הנגישות. כל אלה יתרמו להפיכת מגדל דוד לאחד המוזיאונים הבולטים בעולם המציגים ארכאולוגיה, היסטוריה וממצאים נדירים באופן חדשני, יצירתי ונגיש.
בשל העבודות תצוגת הקבע של המוזיאון סגורה, מסלולי הסיור נגישים חלקית לכיסאות גלגלים. הביקור במוזיאון כולל שני מסלולי סיור באוויר הפתוח: לאורך חצר הארכאולוגית, בחפיר ובקישלה ותצפית מרהיבה ממגדל פצאל 360° אל העיר. הסיורים מלווים במדריך קולי. דגם ירושלים במאה ה-19 נפתח למבקרים לאחר סגירה ממושכת לצרכי שימור וטיפול. תצוגת הקבע החדשה תפתח לקראת אביב 2023.
הקמת המוזיאון המוזיאון, השוכן על יסודות חדרי המשמר העתיקים של המצודה, נפתח לקהל הרחב באפריל 1989. יוזם הרעיון, טדי קולק ז"ל, ראש עיריית ירושלים בשנים אלו, ביקש להשיב מסורת ותיקה שהתקיימה בימי המנדט הבריטי, אז שימש המקום כמתחם תרבות, כאכסניה לתערוכות מתחלפות (1932-1921) וכן לאירועי תרבות. עבודות ההקמה כללו חפירות ארכאולוגיות לצד שיקום חללים נרחבים במצודה והתאמתם לשימוש המוזיאון כיום. לצד שיקום חדרי המשמר לטובת תערוכת הקבע, נעשו עבודות שיקום גם לאולם הצלבני המשמש כיום לתערוכות מתחלפות, הוקמו שתי טיילות לאורך חומות המצודה, ומסלולי הליכה בין ממצאים ארכיאולוגיים שבחצר המצודה.
החזון שלנו
מגדל דוד, מוזיאון העיר ירושלים, שוכן במצודת ירושלים העתיקה והמרשימה ומציג את סיפורה הייחודי של העיר תוך הדגשת מרכזיותה וחשיבותה של ירושלים ליהדות, לנצרות ולאסלאם, וכן את שיבתה להיות בירת ישראל המודרנית. התערוכות, הפעילות החינוכית ואירועי התרבות, עוסקים בתכנים העולים מסיפורה ההיסטורי רב-הרבדים ומן ההווה המרתק ורב ההשראה שירושלים מזמנת. מוזיאון מגדל דוד מציע מבט רחב ועדכני אל סיפורה המלא של העיר דרך אמצעי תצוגה מגוונים וחדשניים הנסמכים על מחקר אקדמי עדכני, דרך יצירה תרבותית צעירה ועכשווית ודרך סיורים ברחבי העיר המגלים את אתריה, אנשיה ואוצרותיה. בחצר המצודה ובגן הארכיאולוגי נתגלו ביצורי העיר הקדומים והמרשימים, והם מוצגים תוך התחשבות מלאה ומקסימלית בערכי השימור המוקפדים ביותר.
סיפור המצודה
המצודה היא אוצר ארכיאולוגי המספר סיפור בן למעלה מ-3,000 שנות היסטוריה.
תקופת בית ראשון (1006 לפסה"נ – 586 לפסה"נ)
במתחם המצודה נמצאו שרידי חומה המתוארכים לסוף תקופת בית ראשון. אלה ככל הנראה שרידים של חומת ביצורים שנבנתה בימי המלך חזקיהו, לפני 2,700 שנה בקירוב.
התקופה החשמונאית (141 לפסה"נ – 63 לפסה"נ)
לרגלי החומה התגלו עשרות אבני בליסטרה שהוטלו כאן לפני 2,200 שנה בערך, והן עדיין נמצאות סמוך למקום שבו נפלו.
התקופה ההרודיאנית (37 לפסה"נ – 70 לספירה)
המלך הורדוס בנה שלושה מגדלי ענק, אחד מהם שרד עד היום. צמוד למגדלים נבנה ארמון מלכותי מפואר בעל עשרות חדרים, בריכות מים וגנים מטופחים.
התקופה הרומית (70–324)
רק חלק אחד מהמצודה שרד לאחר החורבן הרומי והוקם בו מחנה לחיל המשמר הרומי. במצודה התגלו צינורות חרס עם חותם הלגיון העשירי, שהיו חלק ממערכת אספקת המים.
התקופה הביזנטית (324–638)
ראשוני הנזירים הביזנטיים שהתיישבו בעיר התמקמו ככל הנראה למרגלות מגדל פצאל. במצודה מצויים עד היום שני בורות מים ששימשו לאגירת מי שתייה בתקופה זו.
התקופה המוסלמית הקדומה (638–1099)
בתקופה המוסלמית נבנתה לראשונה מצודה סגורה מכל צדדיה. בחצר המצודה נמצא בסיס של מגדל עגול ושתי חומות שיוצאות ממנו – אלה הם חלק מהמצודה המוסלמית.
התקופה הצלבנית (1099–1260)
תוואי המצודה כפי שהיא היום נבנה בתקופה הצלבנית בזמן שהצלבנים הרחיבו את המצודה מערבה, על חלק משטח הוואדי, והקיפו אותה בחפיר.
התקופה הממלוכית (1260–1517)
המצודה בצורתה הנוכחית – על מרבית חדריה, ובהם חדרי התצוגה של המוזיאון – נבנתה בידי הממלוכים על בסיס המצודה הצלבנית.
התקופה העות'מאנית (1517–1917)
המצודה זכתה לשיקום נרחב, ונבנו בה שער כניסה מונומנטלי, רחבת תותחים והמינרט, צריח המסגד המוסלמי המכונה כיום מגדל דוד, שהפך עם השנים לסמלה של העיר ירושלים.
התקופה הבריטית (1917–1947)
הגנרל אלנבי הכריז על כיבוש ירושלים בטקס מפואר בכניסת המצודה. הבריטים היו הראשונים שהשתמשו במצודה כמוזיאון וכמוסד תרבות בו הוצגו מופעי תרבות ותערוכות אומנות.
מדינת ישראל (מאז שנת 1948)
בשנת 1989 נחנך במצודה מוזיאון העיר ירושלים, המציג את סיפורה של העיר במהלך ההיסטוריה ומשמש גם מרכז פעיל של תרבות, אומנות וחינוך.
מוזיאון מגדל דוד מתחדש (2020)
בימים אלה המוזיאון נמצא בתהליך התחדשות, שימור והנגשה הכולל את חידוש תצוגת הקבע, שימור ארכאולוגי והוספת תשתיות חדשות ומודרניות. המוזיאון החדש ייפתח בשנת 2022