מעבר לתוכן מרכזי

התחדשות המוזיאון

התחדשנו

בחודש יוני 2023 פתחנו את שערנו לקהל הרחב כמגדל דוד מוזיאון ירושלים החדש, עם סיומו של פרויקט שדרוג והתחדשות מקיף בעלות של למעלה מ-50 מיליון דולר, בתמיכתה המרכזית של קרן קלור לישראל ובשותפות קרן היסוד, עיריית ירושלים, משרד ירושלים ומורשת ומשרד התיירות.

השיפוץ כלל את שימור המצודה העתיקה, שיפוץ המינרט, חידוש הגן הארכיאולוגי, הקמת ביתן כניסה חדש, חנות ובית קפה, חידוש תשתיות, חשיפת חפירות ארכיאולוגיות נוספות ושיפור הנגישות במצודה, וגם תצוגת קבע חדשה בת 10 גלריות, המשלבות טכנולוגיה חדשנית, מיצגים אינטראקטיביים, ממצאים ארכיאולוגיים וחפצים עתיקים.

פרויקט ההתחדשות בוצע בשיתוף רשות העתיקות ובהנחיית משרד קימל אשכולות אדריכלים. אדריכלות הפנים של המוזיאון החדש עוצבה בהובלת סטודיו דה לנגה, ומיצגי המדיה הדיגיטלית בגלריות נוצרו בניהולו של יואב כהן.

ביתן כניסה חדש

מגדל דוד יושב בצומת מרכזי המפגיש חדש ועתיק. מבקרים ותיירים עוברים כאן בדרכם לעיר העתיקה מצד אחד, ולמרכז הקניות ממילא הסמוך מהצד השני. הקהל רחב ורבגוני. תרבויות נפגשות, השפות מתערבבות. הכניסה החדשה למוזיאון מקדמת את פני הבאים ממערב. כך, מסלול הביקור מתחיל ממערב, כשהמוזיאון משמש כמבוא להבנת העיר וסיפורה, ומסתיים ביציאה אל העיר העתיקה דרך שער הכניסה המקורי למצודה, ממזרח. כיכר הכניסה המשודרגת יוצרת מרחב ציבורי חדש ומרהיב, ומאפשרת גישה ישירה אל שער יפו ואל שדרות ממילא, כמו גם הפסקה נעימה ומוצלת לפני הכניסה לעיר העתיקה עבור קבוצות, תיירים ומטיילים. בהמשך ייפתח במקום גם בית קפה, להנאת המבקרים.

תצוגת הקבע החדשה

תערוכת הקבע החדשה במגדל דוד, מוזיאון ירושלים מציעה למבקרים לצאת יחד למסע אל טבור העולם, בעקבות העיר המקודשת לשלוש הדתות: ליהדות, לנצרות ולאסלאם. בתערוכה עשר גלריות שבהן ישולבו ממצאים ארכאולוגים, תעודות וחפצי אמנות יחד עם עמדות אינטראקטיביות חדשניות, עבודות וידאו-ארט וסרטים שהופקו במיוחד לתערוכה.

בתצוגת הקבע החדשה נגלה את העיר שבה ביקשו לשלוט האימפריות הגדולות ממערב וממזרח לאורך קרוב ל-4000 שנה; נכיר את ירושלים הממשית לצד זו המסמלת את הקשר הנצחי שבין אלוהים לאדם; נחגוג את ירושלים כמקום מפגש בין-דתי ובין-תרבותי דרך חגי מעגל השנה בשלוש הדתות, במיצב קולנועי-אנימטיבי יוצא דופן שיצר המאייר דוד פולונסקי; נחזה בעיר ממעוף הציפור בדגם יפהפה מהמאה ה-19, השופך אור על רגע בזמן שאליו ירושלים לא תשוב עוד, שבו פרצה העיר מבעד לחומות; נגלה את סיפורה של מצודת מגדל דוד כסמל ומיקרוקוסמוס לתולדות העיר ונציג את אוסף החפצים שנמצאו במצודה, וכרזות וגלויות שנעשו בהשראתה; ונטפס למגדל פצאל, התצפית היפה ביותר בעיר, 360° של נוף פנורמי המקפל בתוכו את העבר, ההווה ועתידה של העיר. שתי גלריות לתערוכות מתחלפות בנושאים עכשוויים ישלימו את התמונה, וסיפורה של ירושלים ייפרש לעיני המבקר והמבקרת כחוויה עשירה ומגוונת. שורה של יוצרים חשובים הצטרפו ליצירה המשותפת, ביניהם הקולנוען ארי פולמן, שיצר את מיצב הכניסה לתערוכה החדשה.

נגישים לכם ולכן

אנחנו מאמינים שלכל אחד ואחת הזכות ליהנות מביקור במוזיאון כשווה בין שווים, ועושים כל מאמץ להיות מונגשים ככל הניתן. למרות המיקום המאתגר של המוזיאון, השוכן במצודה עתיקה עם שרידים מתקופות ארכיאולוגיות שונות, חרתנו על דגלנו את חשיבות הנגשת הפעילויות והפרויקטים שאנו מקיימים במקום.

בשנים האחרונות קיימנו סיורים לעיוורים ולכבדי ראייה, ייסדנו קורס הכשרת מדריכים לאנשים עם הנמכה קוגניטיבית, הנגשנו את החיזיון הלילי לאנשים עם עיוורון ולכבדי ראייה בעזרת אוזניות תיאור-קולי, קיימנו פעילויות פנאי למשפחות מיוחדות ולבוגרים, ויזמנו את חיזיון בנחת: מופע לילי משלב ומונגש לבוגרים ולילדים עם צרכים מיוחדים, המתקיים מדי חודש. בנוסף הקמנו את פורום המוזיאונים הירושלמי בנושא הנגשה, שלימים הפך תחת חסות איגוד המוזיאונים לפורום ארצי. עם הפתיחה המחודשת של המוזיאון יתווספו הנגשות נוספות, כמו הנגשת מופעי הלילה לכבדי שמיעה, מפה סנסורית וסיורים מונגשים למתניידים על כסאות גלגלים מחוץ לגבולות המצודה.

התצפית מראש מגדל פצאל לא הונגשה פיזית בשל שימור המגדל, אולם גם כאן עשינו את כל המאמצים, והמבקר עם המוגבלות יוכל לחוות ולחקור את התצפית באמצעות משקפי VR או צילומי 360 מעלות. בהמשך נשיק שני ערוצים נוספים למדריך הקולי של המוזיאון: ערוץ עם תיאור קולי המיועד לעיוורים וכבדי ראייה, ו”מדריך ויזואלי” בשפת הסימנים הישראלית והבינלאומית עבור חירשים.

רוצים להיות שותפים בתהליך ההתחדשות? ניתן להשתתף ולתת תרומה. לפרטים לחצו על הכפתור.

תרמו עכשיו

מגדל דוד מוזיאון ירושלים