מעבר לתוכן מרכזי

הירושלמים: הקהילה החרדית וירושלים

מפגשים וסיורים של מגדל דוד מוזיאון ירושלים בשיתוף מכון ירושלים למחקרי מדיניות

האירוע הסתיים. למידע על אירועים נוספים  לחצו כאן

כמה פרטים חשובים

  • תאריכון

    תאריך ושעה

    7/2, 28/2 | 12:00-9:00
    20/3, 27/3 | 20:00-17:00

  • מחיר

    מחיר

    120 ₪ למפגש בודד.
    לרכישה דרך מוקד ההזמנות: 2884*

  • קהל יעד

    מבוגרים

  • מדריך

    מרצים / מדריכים

    7/2: מרצה: יאיר אסף שפירא | מדריכה: שירה ברויאר
    28/2: מרצה ומדריך: אודי הרשלר
    20/3: ד”ר אהרון איתן. מדריכה: נעמה ניסני
    27/3: מרצה: ד”ר אליעזר היון | מדריכה: שמחה בלנגס שפירא

לרכישת מפגשי הקורס התקשרו למוקד ההזמנות 2884*

החברה החרדית נמצאת בתנופה והתרחבות דמוגרפית, ציבורית, פוליטית ותרבותית. עם זאת, היא גם עוברת תהליכים של שינויים ומהפכות פנימיות עמוקות, ומתמודדת עם קשיים ואתגרים בשאלות של מסורת מול חילון, בעיות כלכליות ותעסוקתיות, צבא ומדינה, מעמד נשים ועוד. במקביל היא מציבה אתגרים רבים בחברה הישראלית.

בסדרת הרצאות וסיורים בשיתוף מכון ירושלים למחקרי מדיניות, נעמיק בהכרות עם החברה החרדית בירושלים. נתחקה אחר ההיסטוריה של החרדים בעיר, נכיר דמויות מפתח, נבקר בשכונות ואתרים, ונדבר על הגידול באוכלוסייה, תעסוקה, כלכלה, לימודי מקצוע ואקדמיה והשפעת המודרניות על חברה זו.

מפגש ראשון, 7/2: חרדים בירושלים. הרצאה על הקהילה החרדית בירושלים ושאלת הדמוגרפיה; וסיור ברובע היהודי בעקבות הקהילה האשכנזית בירושלים. מרצה: יאיר אסף שפירא. מדריכה: שירה ברויאר
מפגש שני 28/2: הקנאים באים. הרצאה על שורשי היישוב הישן והאופן שבו עוצב אתוס השמרנות וההתבדלות של החברה; סיור ברובע היהודי, במקומות שהיו לאבני דרך בקנאות החרדית. מרצה ומדריך: אודי הרשלר.
מפגש שלישי, 20/3: חמישים גוונים של שחור. הרצאה של הפרדה ואינטגרציה בחברה החרדית שבה נתוודע לסיפורם של אנשי הגבול החרדים, וסיור בשכונת שערי חסד. מרצה: ד”ר אהרון איתן. מדריכה: נעמה ניסני.
מפגש רביעי, 27/3: שופינג בגאולה. הרצאה על הכלכלה החרדית והבנת התנהלותו הכלכלית של משק הבית החרדי; וסיור בשכונת גאולה וברחוב מלכי ישראל, ממרכזי הקניות החשובים בירושלים. מרצה: ד”ר אליעזר היון. מדריכה: שמחה בלנגס שפירא.

פירוט המפגשים:

מפגש ראשון, 7/2: חרדים בירושלים
הרצאה – 10:00-9:00
שאלת הדמוגרפיה: הקהילה החרדית בירושלים, מגמות ונתונים
מרצה: יאיר אסף שפירא, חוקר בכיר וראש צוות מידע ונתונים במכון ירושלים למחקרי מדיניות.
כמה חרדים מתגוררים בירושלים ובכל שכונה בה? כמה מהם עובדים ובאילו מקצועות? שאלות אלו הן רק חלק מתפיסתו של הציבור החרדי כנושא לשיח שמסתכם בתובנות כלליות הנוגעות ל”דמוגרפיה”. בהרצאה נקבל מושג על המספרים הגדולים, נפתח סדק בחלון, נציץ להווה, ואולי גם לעתיד.

סיור – 12:00-10:15
האשכנזים באים: התבססותה של הקהילה האשכנזית בירושלים
מדריכה: שירה ברויאר, מורת דרך ירושלמית, מגדל דוד מוזיאון ירושלים
בסיור ברובע היהודי נצעד בעקבות הקהילה הפרושית והקהילה החסידית, נתחקה אחר בתי הכנסת המונומנטליים ‘החורבה’ ו’תפארת ישראל’ ומוסדות הקהילה, נכיר דמויות שהותירו חותם ונשמע על אופי קהילות הפרושים והחסידים, ואתוס החיים של אנשי היישוב הישן.

נקודת מפגש: מגדל דוד מוזיאון ירושלים | נקודת סיום: הרובע היהודי

מפגש שני 28/2: הקנאים באים
הרצאה – 10:00-9:00
ממה הם חרדים?
מרצה ומדריך: אודי הרשלר, בוגר ישיבת פונוביז’ בני ברק. פובליציסט ומרצה.

בהרצאה נעסוק בשורשי היישוב הישן בירושלים. נתחקה אחר סיפורה של הקהילה האשכנזית, החסידית והפרושית שהתיישבה בירושלים במחצית הראשונה של המאה ה-19. לקהילה זו נודעת חשיבות מכוננת בעיצוב דמותה של החברה החרדית כפי שהיא מוכרת לנו כיום, ובאופן שבו עוצב אתוס השמרנות וההתבדלות בליבתה של חברה זו.

סיור – הקנאים באים, 12:00-10:15
שורשי הקנאות החרדית נעוצים במחצית הראשונה של המאה ה-19, כשרוחות ההשכלה, הנאורות והחילון שנשבו באירופה הכו גלים גם בחברה היהודית המסורתית. עם התעוררותה של התנועה הציונית התייצבה הקנאות החרדית בחזית המאבק כנגדה. עם הקמת המדינה והצטרפותה של החברה החרדית הכללית למערכת הפוליטית הישראלית, הלכה והתבדלה הקבוצה הקנאית ויצרה לעצמה מובלעות המתקיימות כאוטונומיות חברתיות-תרבותיות, שבהן מתנהלים החיים על פי קודים התנהגותיים.
נצא לסיור ברובע היהודי, במקומות שהיו לאבני דרך בקנאות החרדית.

נקודת מפגש: מגדל דוד מוזיאון ירושלים | נקודת סיום: הרובע היהודי

מפגש שלישי, 20/3: חמישים גוונים של שחור
הרצאה – 18:15-17:00
אנשי הגבול בחברה החרדית
מרצה: ד”ר אהרון איתן, חוקר תחום החברה החרדית בצוות חברה ואוכלוסיות במכון ירושלים למחקרי מדיניות. עמית מחקר בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית.

בהרצאה ננסה לענות על השאלה מיהו חרדי ונלמד על עיקרי האידיאולוגיה החרדית. נגלה כיצד בעידן מהפכת המידע מצליחים לשמור על הסתגרות הגנתית-מקסימלית, לעתים באמצעים יצירתיים המשלבים פסיכולוגיה ותיאולוגיה. נתוודע לסיפורם של אנשי הגבול החרדים, אלה המצויים בין העולמות, בין הפרדה לאינטגרציה עם העולם שבחוץ. נלמד על תופעות כגון “חרדיות גמישה” ו”חרדיות מתחדשת” ונשאל האם קיימת מגמה פנים-חרדית של השתלבות נטולת קונפליקט?

סיור – 20:00-18:15
אל שערי חסד
מדריכה: נעמה ניסני, מורת דרך ירושלמית, יד יצחק בן צבי.
נצא לסיור בשכונת שערי חסד, שהוקמה בשנת 1909 על-ידי יהודים אשכנזים מהקהילה הפרושית. בשכונה, ששומרת עד היום על אופייה הדתי, התגוררו רבנים חשובים, תלמידי חכמים ואנשי צדקה וחסד. ננסה להכיר את החברה הפרושית-ליטאית דרך מוסדות השכונה, בתיה והדמויות שפעלו בה, ונשמע על השינויים שחלו בה בעשרים השנים האחרונות.

נקודת מפגש: מכון ירושלים למחקרי מדיניות רחוב רד”ק 20 | נקודת סיום: רחוב אוסישקין/ קק”ל

מפגש רביעי, 27/3: שופינג בגאולה
הרצאה – 18:15-17:00
הכלכלה החרדית
מרצה: ד”ר אליעזר היון, חוקר במכון ירושלים למחקרי מדיניות, מרצה לסוציולוגיה באוניברסיטה העברית, עיתונאי YNET וממייסדיו של אתר החדשות ‘חרדים 10’

אחת החידות הסוציולוגיות הגדולות בחקר החברה החרדית היא הבנת התנהלותו הכלכלית של משק הבית החרדי. איך מצליחים החרדים, המשתכרים עשרות אחוזים פחות מאחיהם הבלתי חרדים, לכלכל את משק הבית שלהם? בהרצאה ננסה להבין כיצד לתפיסתם “מרכיב הנס” מסייע לכלכלת הבית ואף לרכישת דירות עבור הילדים. ניגע בסוגיות כמו שאלת התכנון או אי התכנון וההתנהלות הצרכנית הייחודית, כיצד מתנהלת חתונה חרדית ורכישת הדירה בפריזמה כלכלית, ומהו “מחיר הבחירה” בחיים כלכליים מהסוג הזה.

סיור – 20:00-18:15
שופינג בגאולה
מדריכה: שמחה בלנגס שפירא – מורת דרך ירושלמית, מתמחה בסיורים בשכונות חרדיות, מחברת הספר ‘חלון לירושלים שלי’
נצא לסיור בשכונת גאולה וברחוב מלכי ישראל, שהיה לאחד ממרכזי הקניות החשובים בירושלים. כיצד הייתה גאולה למרכז עסקים חשוב כל כך בשנים האחרונות? נכיר את החנויות ההיסטוריות ואת השינויים הגדולים שעוברים על החברה החרדית דרך הצרכנות ואורח החיים ברחובות אלו, שבו נפתחו גם חנויות יוקרה. במהלך הסיור נטעם מהמאכלים המסורתיים בשכונה. כולל טעימה: קוגל.

נקודת מפגש: בית ברכה, רחוב עובדיה 24. סמוך לרחוב מלכי ישראל (גאולה) | נקודת סיום: כיכר השבת (צומת הרחובות מלכי ישראל ומאה שערים)

  • ארבעה מפגשים בחודשים פברואר-מרץ
  • מחיר סדרה בת ארבעה מפגשים: 380 ₪ | מפגש בודד: 120 ₪
  • לרישום למפגשים בודדים ולא לסדרה כולה, צרו קשר עם מוקד ההזמנות: [email protected] | *2884
  • במקרה של גשם ייתכן והמפגש יידחה

האירוע בשיתוף מכון ירושלים למחקרי מדיניות: https://jerusaleminstitute.org.il

שדרגו את הביקור בירושלים